MENU

Vejce v lahvi

Zábavná fyzika: Jak dostat vejce natvrdo do lahve s úzkým hrdlem

Když rozklepnete syrové vajíčko, je velmi snadné nalít ho do sklenice s užším hrdlem. Dokážete to ale s vajíčkem uvařeným natvrdo?

Pomůcky:

oloupané vajíčko uvařené natvrdo (vařené 10 minut), sklenici s hrdlem, na které můžeš vajíčko položit, aniž by propadlo (například od kečupu nebo od mléka), zápalky a kousek papíru.  

Postup:

Do vymyté a prázdné sklenice od kečupu nebo mléka vhoď několik zapálených zápalek nebo hořící kousek papíru a hrdlo hned přiklop oloupaným vajíčkem. Počkej až zápalka (papír) dohoří a pozoruj, co se stane.

Vysvětlení:

Když sirka (papír) dohoří, začne vzduch v láhvi chladnout a zmenšuje se jeho tlak. Vznikne podtlak spálením kyslíku ve sklenici a dojde k vcucnutí vejce do sklenice.

  • Pozor, někdy se může zdát, že se vajíčku už nikam nechce, ale za chvilku se zase rozpohybuje. Chce to trpělivost. Pokus může trvat i pár minut.
  • Může se ale i tak stát, že se pokus nepovede, v tom případě před další pokusem lahev ochlaď, klidně ji vypláchni studenou vodu.

JAK VEJCE DOSTAT VEN?

Lahev obrátíme dnem vzhůru tak, aby vejce zacpalo otvor. Poléváme sklenici horkou vodou, ta způsobí zvětšení objemu a tlaku vzduchu ve sklenici a ten způsobí vytlačení vejce ze sklenice.

 

Detail [›]
-
Detail [›]
-
Detail [›]
-
Detail [›]
-
Detail [›]
-
Detail [›]
-
Detail [›]
-
Detail [›]
-
Detail [›]
-
Detail [›]
-